Warsztaty w ramach projektu Eko-szansa trwają. Uczestnicy poznają tajniki rzemiosła artystycznego, zasady prowadzenia ekologicznego ogrodu, wykorzystywania ziół, zdrowej kuchni, przygotowywania przyjaznych środowisku środków czystości, pod okiem psychologa uczą się sztuki komunikacji oraz porozumienia bez przemocy.
W ramach zajęć terenowych grupa wybrała się na wycieczkę do Łodzi oraz do Łowicza. Studenci poznali historię miasta Łódź, spacerując głównymi ulicami. Odwiedzili ekologiczną piekarnię Montag, w której nie używa się żadnych konserwantów i „polepszaczy”, a jedynie naturalnych składników, zaś cały proces produkcji przebiega zgodnie z rytmem natury. W drodze powrotnej studenci mieli okazję poznać historię zamku w Łowiczu oraz podziwiać ogrody założone tam przez państwa Groneckich. Zjedli uroczysty obiad w sali jadalnej. Spotkanie zakończyło się spacerem oraz ciastem.